Workplace van Facebook gaat het intranet in bedrijven vervangen

Er was een tijd dat Facebook in veel bedrijven ter discussie stond. Facebook leidt medewerkers af van hun werk en hun productiviteit daalt hierdoor. Een veel gehoord argument om het bedrijfsnetwerk af te sluiten voor Facebook. In veel bedrijven gebeurt dit nog steeds. Die tijd zou wel eens snel kunnen veranderen. Facebook staat namelijk aan de vooravond van het uitrollen van Workplace. De zakelijke variant van Facebook, volledig gefocust op interne communicatie, employee engagement, kennisdelen en samenwerken binnen een organisatie.

Workplace van Facebook gaat het intranet in bedrijven vervangen.

Ongeveer een maand geleden kregen we bij ons bedrijf de mogelijkheid om Workplace van Facebook uit te proberen. Al na een paar dagen wist ik het zeker. Workplace is here to stay.

Workplace van Facebook in het kort

Facebook gaat proberen om met haar nieuwe zakelijke variant vaste voet aan de grond te krijgen bij bedrijven. Logisch want daar zit een interessant verdienmodel voor Facebook.
Facebook heeft goed begrepen dat bedrijven bepaalde, strenge eisen stellen aan hun interne infrastructuur en is er naar mijn mening in geslaagd om aan veel van die eisen tegemoet te komen.

Facebook heeft een compleet nieuwe omgeving gemaakt voor bedrijven maar de gelijkenis met het vertrouwde Facebook is erg groot. Vooral het gebruik, de vertrouwde interface en de structuur binnen Workplace komen vrijwel volledig overeen met dat wat je gewend bent. Dat blijkt een enorm voordeel te zijn want nieuwe gebruikers voelen zich na 2 clicks al helemaal thuis. De learning curve bij het in gebruik nemen van Facebook at Work zal zeer klein zijn.

Facebook at work

Wat biedt Workplace bedrijven extra?

 • Als bedrijf krijg je je eigen domein binnen Facebook. Op die manier worden jouw activiteiten gescheiden van die van anderen.
 • De gebruiksvoorwaarden zijn anders dan die van het publieke Facebook. In tegenstelling tot het publieke Facebook blijf je binnen je eigen Facebook domein eigenaar van alle data die je daar opbouwt.
 • Je kunt Workplace koppelen aan je interne inlogstructuur dmv een SSO-koppeling. Het autoriseren van medewerkers om gebruik te maken van de dienst kun je hierdoor volledig automatiseren.
 • De zakelijke Facebook accounts van de medewerkers staan helemaal los van hun prive-accounts. Nog sterker, medewerkers zonder Facebook kunnen hierdoor wel gebruik maken van de zakelijke variant.
  Als je wilt kun je je prive-account echter wel koppelen. Dat is bijvoorbeeld handig in je browser waar je tussen je prive- en zakelijke account kunt switchenFacebook toggle
 • Workplace biedt 2 aparte apps. Eentje voor Workplace zelf en een Chat app, in feite de zakelijke Facebook Messenger. Een zeer krachtige combinatie want communicatie tussen medewerkers in een bedrijf wordt hiermee ontzettend laagdrempelig. De chat app biedt naast chatten ook (video-)bellen en volledige profielinformatie van je collega’s.facebook at work chat

 

Workplace van Facebook is niet te negeren

Binnen het bedrijf waar ik werk hebben we al jaren een besloten Facebook Groep. Een groep waar inmiddels maar liefst 650 collega’s actief zijn.
Een groep waar zo goed als alles wordt besproken, waar problemen worden opgelost, ideeën worden besproken, plezier wordt gemaakt, waar signalen van buiten worden opgepikt en worden gedeeld. Een groep waarin 650 collega’s uit alle hoeken en gaten van de organisatie hun kennis delen en andere helpen met hun vragen.

Employee engagement van hoog niveau. Dat zou ieder bedrijf moeten willen stimuleren.

Met Workplace wordt dat nog eenvoudiger en krachtiger. Neem je als bedrijf employee engagement serieus, dan is Workplace je oplossing.

Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

2 Reacties

 1. […] in een eerder artikel genoemd ga ik ervan uit dat Facebook at Work hoge ogen gaat gooien om het bestaande intranet binnen […]

  Beantwoorden
 2. […] in een eerder artikel genoemd ga ik ervan uit dat Workplace van Facebook hoge ogen gaat gooien om het bestaande intranet […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: