Waarom ben ik fan van John Legere, de CEO van T-Mobile Amerika?

Ik volg deze man al een tijdje. Hij valt nogal op. Een ietwat schreeuwerige Amerikaan, vol bravoure, show, theatrale acties en altijd gekleed in Magenta. Hij is bijna een echte celebrity. Er gaat geen dag voorbij of hij komt langs in het nieuws. Hij zit in talkshows, staat op de foto met heel bekend Amerika, heeft een fanclub en reist dagelijks door heel Amerika, op zoek naar zijn medewerkers die iedere dag ‘zijn’ producten en diensten aan de man proberen te brengen.

John Legere, de CEO van T-Mobile Amerika is in redelijk korte tijd uitgegroeid tot een icoon. 

Hij heeft nagenoeg eigenhandig T-Mobile USA nieuw leven ingeblazen. Met zijn Uncarrier plan heeft hij in grote onconventionele stappen de in slaap gesukkelde Amerikaanse Telco’s wakker geschud. Met succes want het marktaandeel van T-Mobile is in Amerika nog nooit zo groot geweest en ogenschijnlijk lopen de klanten en de medewerkers met hem weg.

Ik ben fan

Ik ben fan van deze man. Natuurlijk, ik ben niet helemaal objectief. Ik werk zelf bij zusje T-Mobile Nederland. Om John te zien acteren naast het enigszins behoudender Duitsland is dagelijks een lust voor het oog. Het contrast kan bijna niet groter. John ‘is simply out there’. Hij vertegenwoordigt T-Mobile Amerika, dagelijks, zonder twijfel, zonder terughoudendheid, en plein publiek, voor de camera’s, op de radio maar vooral ook via z’n Twitter account.
Hij schuwt geen enkele discussie, over welk onderwerp dan ook en gaat geen fittie met zijn concullega’s uit de weg. Sterker, hij start ze het liefst zelf.
Hij neemt zichzelf niet al te serieus maar weet donders goed waarmee hij bezig is.

Van buiten naar binnen

Ik ben vooral fan omdat hij voor mij een voorbeeld is hoe je social media kunt gebruiken om dagelijks in contact te staan met je klanten. Niet alleen om een vraag te beantwoorden, maar veel meer om klanten beter te leren begrijpen, hun suggesties te horen, met ze te discussiëren en vooral ze te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken binnen de corporate muren.

Creativiteit en innovatie komt immers van buiten, niet van binnen

In mijn dagelijkse werk ben ik veel bezig met Social Media, Social Business en sociale technologie. Hoe kunnen we deze cadeautjes (zo zie ik ze) gebruiken om serieus een beter bedrijf te worden. Hele legers consultants, onderzoeksbureau’s en andere goeroe’s zijn dagelijks in corporate NL bezig om bedrijven te voorzien van strategieën, modellen, tips, trainingen en best practises. Lucratieve business natuurlijk, maar werkt dat? In veel gevallen is het een druppel op een gloeiende plaat.

Believe

Social media, social business en het gebruik van nieuwe (sociale) technologie is geen truukje. Het zijn erg belangrijke hulpmiddelen die je bedrijf grote stappen vooruit kan brengen. Het begint echter wel bij een believe. Een believe dat het anders kan of zelfs dat het anders moet. Dat believe zit van binnen en stroomt door je aderen. Niet alleen bij de CEO, maar ook bij de security specialist, bij de marketeer, bij de billing specialist en zelfs bij de cateraar.
Het believe kraakt heilige huisjes, is eng, gaat voorbij aan politiek en ego’s. Een believe is irritant. Het zet je organisatie en je mensen op scherp en vraagt bij ieder proces, bij ieder besluit, bij iedere procedure ‘waarom?’

Zonder de ‘waarom vraag’ verandert er helemaal niets

Als je er niet in slaagt dat believe te ontdekken en onderdeel te maken van de volledige bedrijfsstrategie, dan wordt je geen John  Legere. Dan blijf je een grijze muis die iedere dag ongelofelijk z’n best doet om te eten, maar er op een dag achterkomt dat de kaas op is en niet weet waarom.

Daarom ben ik fan van John Legere.

Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: