Activity Trackers werken wel. Bijvoorbeeld Moves

Activity trackers zijn hot. Althans zo lijkt het want je leest er nagenoeg overal over. Begrijpelijk want nieuwe technologische mogelijkheden zorgen er immers voor dat jij als consument steeds makkelijker je eigen activity kunt bijhouden. Zo kun je bijvoorbeeld inzichtelijk maken hoeveel je nu eigenlijk per dag beweegt. Smartphones in combinatie met apps en allerlei vormen van zogenaamde wearable technology zorgen ervoor dat je op zeer simpele wijze bij kunt houden hoeveel je beweegt, hoe je slaapt, of je droomt, hardloopt, wandelt of fiets.
Dat klinkt leuk maar ik kan inmiddels uit eigen ervaring melden dat dit best confronterend kan zijn.

Activity tracker Moves logoAl een tijdje maak ik gebruik van de zeer fraai vormgegeven app Moves. Een simpele app voor op je iPhone of Android smartphone. Met behulp van de sensoren in je smartphone houdt Moves per dag de volgende bewegingen bij:

  • Hoeveel je wandelt, rent, fiets of auto rijdt
  • Waar je dat doet, weergegeven op een map
  • Hoeveel calorieën je daar ongeveer mee verbrand
  • Hoeveel km in totaal je hebt afgelegd.

Dat alles in een zeer fraai jasje.
Uiteraard zijn je inspanningen te delen, maar geloof me, dat wil je niet. Het valt namelijk best vies tegen hoeveel je per dag denkt te bewegen.

Wat zegt Moves?
10.000 stappen per dag past bij een gezonde leefstijl. Als je het zo leest denk je dat haal ik gemakkelijk. Ik ben zo’n druk baasje de hele dag. Ik loop de hele dag van hot naar her. Ja, dat denk je maar dat valt vies tegen. Althans dat is mijn ervaring.

Ik heb een kantoorbaan en sport niet iedere dag. Onderstaand zie je twee gemiddelde dagen zonder sporten, behalve een stukje fietsen.

Activity tracker moves screen1 Activity tracker moves screen2Leuk dat fietsen. Dat maakt best veel beweging goed, maar qua lopen valt het nog erg tegen. Daar waar ik dacht de 10.000 stappen makkelijk te kunnen halen, blijkt dat ik op een gemiddelde dag niet eens tot de helft kom. Oeps, daar gaat iets fout. Het leuke van dit soort apps is dat het, in ieder geval bij mij, iets doet met je mindset.
Zo check ik meerdere keren per dag mijn vorderingen. Als die tegenvallen, dan besluit ik regelmatig na m’n werk nog een flink stuk te gaan lopen. Ik wil eigenlijk stiekem toch iedere dag proberen om veel meer richting die 10.000 stappen te komen. Soms red ik het en dat voelt goed.
 

Handig

  • Moves werkt inmiddels zowel op iPhone als op Android met een account. Al je resultaten worden dus netjes bij je account opgeslagen. Switch je van bijv iPhone naar Android dan kun je gewoon verder met behoud van al je eerdere Moves registraties.
  • Moves kun je koppelen aan andere apps waardoor de Moves verrichtingen daar ook zichtbaar worden. Voorbeelden zijn de Narrato en Momento Apps. Beide zijn meer Journaling of lifelogging apps. Door de koppeling met Moves voeg ik mijn bewegingsactiviteiten dus automatisch toe in mijn journal. Alles bij elkaar.

Er is 1 nadeel. Dit soort Apps vergen best wat van de levensduur van je batterij. Ik moet zeggen dat Moves hier best goed mee omgaat, maar voor de zekerheid ligt mijn smartphone gedurende de dag geregeld aan de lader. Het zal me niet gebeuren dat ik een record aan het verbreken ben en mijn batterij gaat voortijdig leeg.

De conclusie die ik trek na een paar maanden Moves is dat Activity Trackers werken. Moves doet dat bij mij in ieder geval wel.
Het inzichtelijk maken van mijn bewegingen gedurende de dag zet mij aan het denken en stimuleert mij om meer te gaan bewegen.
Nu nog proberen om bij dat extra blokje om niet langs de supermarkt te lopen en je zult zien dat ik komende zomer weer strak in de six pack over het strand dartel.

 

Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

1 Reactie

  1. […] is best uitgebreid en wordt ook nog steeds langer. Zo is onlangs een andere favoriet van mij, Moves toegevoegd. Bronnen die je kunt koppelen […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: