Een geheugen als een olifant, dankzij Evernote

Ik heb een olifantengeheugen dankzij Evernote zeg ik wel eens. Daar is niets van gelogen. Al jaren gebruik ik de online dienst Evernote voor het bewaren van voor mij belangrijke zaken. Dat kan van alles zijn.
Interessante websites, losse artikelen, quotes, ingescande documenten, contracten of andere paperassen. Doe je ordners en papierbakjes maar de deur uit, alles past in Evernote.
In de basis is Evernote een superhandige archiveringsdienst waar je zo goed als alles in kunt bewaren.
Door de structuur van notitieboeken (mappen) en een zeer goede zoekfunctie vindt je alles heel snel terug. Je hebt altijd alles onder handbereik.

Evernote is enorm uitgebreid en draait op iedere computer, tablet en smartphone.
Doordat Evernote centraal alles synchroniseert heb je dus alles wat je erin bewaart op alle apparaten tot je beschikking. Ik voeg iets toe op mijn PC en dat wordt direct gesynchroniseerd met mijn Evernote account. Start ik daarna mijn Android app, dan staat het nieuwe document ook direct in deze App. Briljant, foutloos en vooral erg handig.

In bijgaand filmpje ziet je in een vogelvlucht wat er allemaal kan. Het is slechts een greep uit de oneindige mogelijkheden maar het geeft een eerste indruk.
 

Gratis of betaald?
Evernote is in de basis helemaal gratis. Met deze gratis versie kun je al erg veel. Mocht je na je een tijdje denken dat je iets mist of net dat ene stukje functionaliteit perse wilt gebruiken, dan kun je overwegen de premium versie aan te schaffen.
Is Evernote nieuw voor je, begin dan met de gratis variant. Deze versie biedt al zeer veel functies. Belangrijker nog is dat je eerst de mogelijkheden rustig kunt gaan ontdekken. Hoe ga ik het gebruiken, hoe organiseer ik alles etc. Die klus is al leuk op zich.

Wil je een stapje verder, dan is de premium versie zeer de moeite waard. Deze biedt namelijk bijzonder handige extra functies:

  • Al je notities offline opslaan zodat je ze ook kunt bekijken zonder internetverbinding (erg handig)
  • Extra zoekmogelijkheden. Zo wordt bijv zelfs de tekst binnen een PDF doorzoekbaar.
  • Het gebruiken van een wachtwoord om toegang tot de applicatie te beveiligen.
  • Meer capaciteit voor uploaden en bewaren.
  • Het delen van je notities met anderen.

Uitbreidingen
Evernote biedt een zeer compleet pakket aan mogelijkheden. Daarnaast zijn er veel tools gemaakt die aansluiten op Evernote en de mogelijkheden nog verder uitbreiden. Zo heeft Evernote zelf een flink aantal tools gebouwd waarmee je Evernote kunt uitbreiden, maar er bestaan bijv ook toevoegingen van andere bedrijven.

Evernote

Er zijn veel fanatieke Evernote fans op de wereld die zelf allerlei hulpmiddelen bouwen en beschikbaar stellen aan andere Evernote gebruikers. Zo bestaat er bijvoorbeeld een vrij sterke GTD (Getting Things Done) aanhang die allerlei truukjes en manieren van organiseren binnen Evernote hebben bedacht die jouw productiviteit doet toenemen.
Ook worden meetups georganiseerd waarbij je face to face alle ins and outs van Evernote kunt bespreken.

Voor wat betreft de uitbreidingen zou ik 2 extra diensten willen aanraden die ik zelf erg handig vind en veel gebruik:

Evernote Web Clipper
Evernote Web ClipperDe Evernote Evernote Web Clipper is een ‘must have’.
Wat een weelde geeft deze tool. Je ziet iets op het internet wat je wilt bewaren. Je klikt op de Web Clipper en een schermpje verschijnt heel elegant in de zijkant van je browser. Met de verschillende mogelijkheden van deze extensie kun je hele pagina’s, maar ook kleine stukjes bewaren in een Evernote map naar keuze.
Downloaden kan hier:  Evernote Web Clipper

Skitch
Skitch EvernoteOp Windows vind ik Snagit een van de fijnste tooltjes om kleine screencaptures te maken. Behalve dat je ze makkelijk kunt maken, kun je ze daarna ook nog makkelijk bewerken in de editor.
Skitch doet nagenoeg hetzelfde. Als je Skitch installeert nestelt het zich in je browser (Chrome). Zie je iets dat je wilt bewaren met een kleine aantekening of marker, geen probleem. Knippen en plakken en klaar.

Skitch is ooit zelfstandig begonnen en later opgekocht door Evernote. Dat is handig, want alles wat je met Skitch doet belandt automatisch in Evernote.
Skitch is de laatste tijd aanzienlijk uitgebreid. Zo kun je tegenwoordig ook eenvoudig je PDF’s er mee lezen en opslaan of voorzien van annotaties.
Downloaden doe je hier: Skitch

Bronnen van informatie
Er is werkelijke een enorme rijkdom aan kennis, ervaring, instructiemateriaal, artikelen en websites over Evernote.
Drie bronnen die ik zelf zeer de moeite waard vind staan hieronder genoemd.

  1. Op het instructie gedeelte van de Evernote website staat heel veel informatie over wat Evernote allemaal heeft te bieden. Neem de tijd en kijk wat het beste past bij je behoefte.
  2. De Google+ community van Evernote NL is een ware bron van inspiratie en kennis. Allemaal Nederlandse gebruikers die je kunnen helpen bij eventuele vragen of problemen.
    Op het moment van schrijven zijn hier 1054 gebruikers verenigd.
  3. Op Lifehacking wordt erg veel geschreven over Evernote. Eigenlijk allemaal interessante artikelen. De passie voor Evernote is daar zo groot dat ze zelfs een eBook hebben uitgebracht. Eigenlijk een must have voor zowel de beginnende als de ervaren de Evernote gebruiker.

En dan nog dit..
Op het moment van publiceren van dit artikel loopt er een speciale T-Mobile promotie. Alle klanten van T-Mobile kunnen 6 maanden gratis Evernote Premium uitproberen.
No strings attached, want na 6 maanden stopt het premium abonnement vanzelf en stap je automatisch terug naar de gratis basisvariant.

Waar wacht je nog op? Allemaal aan de Evernote!

 

Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: