Kan 4G de kabel vervangen? Ziggo vs T-Mobile 4G, the battle

Heb jij dat ook? Je rijdt langs Schiphol en ziet een Boeing 747 opstijgen, of nog erger, een Airbus A380 (275 ton schoon aan de haak). Ogenschijnlijk zonder enige moeite snijdt het kolossale brok techniek door de lucht naar mooie exotische bestemmingen. Je kijkt er niet van op en je vindt het waarschijnlijk volsterkt normaal dat zoiets kan. Het gebeurt immers dagelijks en je zit er zelf ook wel eens in. Niets bijzonders dus.

Datzelfde gevoel hebben de meeste mensen ook met mobiel internet. Het is toch logisch dat je Nu.nl even op je mobieltje bekijkt, of de vetste nieuwe YouTube clip waarin je ook nog probleemloos naar voren en weer naar achteren kunnen ‘spoelen’. Snelle 4G verbindingen zijn immers nagenoeg gemeengoed in Nederland, maar kan 4G de kabel vervangen?
Tijd voor de ultieme test: Ziggo 200Mbps vs T-Mobile 4G, the battle

Snel, sneller, snelst

De komst van 4G heeft ons allemaal verbluffende internet snelheden gebracht. Met een beetje geluk komt je data soms al met 120Mbps door de lucht binnen. Bijzonder wordt dit als je je bedenkt dat de gemiddelde internetsnelheid in NL rond de 15Mbps ligt.
De snelheden die 4G mogelijk maakt zouden dus met gemak voldoende moeten zijn om een gemiddeld huishouden te voorzien van internet. Dus je kabel of je ADSL lijntje eruit en alle schermen in je hele huis verbonden met alleen het 4G netwerk. Ik hoor je denken “ttsss….echt niet waar”. Hoog tijd dus voor de ultieme ‘Gooi je kabel de deur uit test’

De Huawei LTE Cube met Emotional light

Voor de test ontving ik een klein doosje van het merk Huawei. Ingredienten: Een kastje, een 4G sim en een stekker voor stroom. Het kastje werkt eigenlijk precies hetzelfde als bijvoorbeeld je persoonlijk hotspot op een iPhone. Simpel gezegd vertaalt het kastje je 4G verbinding naar een WiFi signaal. Je smartphone en tablet kunnen dit WiFi signaal vervolgens zien en kunnen ermee verbinden, net als bij een normale WiFi verbinding. Kind kan de was doen. Voor de test heb ik besloten de Huawei Cube gewoon op dezelfde plek te zetten als waar m’n eigen router staat. Wel zo eerlijk.

huawei-cube-4g

Ziggo 200Mbps vs T-Mobile 4G

“Tim, we gooien de kabel eruit en vervangen hem door dit doosje met een 4G sim”. Met deze onheilspellende boodschap verraste ik mijn oudste zoon (13). Ik liet hem de Huawei LTE Cube zien. “Doe normaal pap, ik doe niet mee”.
Nu ben ik de beroerdste niet, dus ik heb stiekem zijn computer, tablet en smartphone (ja ja verwend ventje) omgehangen naar de 4G verbinding. Hij wist van niks. Houden zo.

Eerlijk gezegd was ik sceptisch. Mijn Ziggo kabel levert max 200Mbps en is in mijn geval stabiel en betrouwbaar. In mijn huis komt T-Mobile 4G momenteel niet verder dan 75Mbps en dan gaat zo’n signaaltje ook nog door de winderige, regenachtige Hollandse lucht. Best snel dus, maar toch nog beduidend minder dan zwaargewicht Ziggo. Het Huawei kastje en de sim moeten wel erg hun best doen om van mij een tevreden gebruiker te maken..
Ik had mezelf dan ook voorgenomen om dat kastje alle hoeken en gaten van mijn huis te laten zien. Ik zou er rook uit laten komen. De ultieme overwinning zou zijn dat het doosje om genade zou smeken, op de grond zou aftikken en zich met het schaamrood op de kaken zou terugtrekken. Gewogen en te licht bevonden voor het grote mensen werk. Natuurlijk zou dat de uitslag van de test zijn. Logisch!

Wat en hoe heb ik getest?

De eerste dag heb ik geprobeerd om de 4G verbinding onderuit te krijgen. Gewoon meteen klaar. Weer inpakken en teruggeven dat doosje. Ik zat naast het doosje, dus optimaal bereik.
Ik heb mijn iMac gestart en hield mijn iPhone paraat. En toen:

  • Op de iMac ben ik eerst een beetje gaan internetten.
  • Daarna heb ik parallel een Netflix sessie gestart en de eerste aflevering van Narco’s gaan kijken.
  • Op mijn iPhone bekeek ik inmiddels een YouTube filmpje.
  • Toen dit vlekkeloos ging heb ik parallel de popcorn applicatie gestart en ben naar de heerlijke film Spy gaan kijken. Aha!!! Daar begon het bufferen een beetje te komen. Yes! Nu doorpakken.
  • Voor de genadeklap besloot ik een WeTransfer download van 700MB te starten. Huh? Dat ging echter prima. Langzamer dan normaal, maar verder geen probleem.
  • In een wanhopige laatste poging om het kastje pijn te doen ben ik ook nog eens 700MB gaan uploaden. Jawel, gewoon alles tegelijkterijd. Ook deze upload verliep prima. Wederom langzamer dan normaal, maar uploaden deed hij.

Enigszins teleurgesteld zat ik voor me uit te staren. Ik had verloren.
Als ik m’n best doe dan kan ik een minpuntje noemen. De snelheid neemt snel af naarmate je verder van de Huawei Cube af zit. Dit is niet gek, maar het valt wel op.

Scepticisme maakt plaats voor enthousiasme

De dagen erna hebben we het kastje gewoon z’n werk laten doen. Volledig ontzichtbaar. Dat is eigenlijk z’n grootste verdienste tot nu toe Als je helemaal niet meer door hebt dat je hele huishouden gebruik maakt van een en dezelfde 4G verbinding ipv de kabel, dan is een diepe buiging op z’n plaats. Mijn scpetische houding is volledig omgedraaid naar enthousiast.
Jeetje was een power zit er in dat kastje, maar vooral in ons 4G netwerk. Het begint op die opstijgende Airbus A380 te lijken. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar wow wat een technisch vernuft.

Wat nu nog te doen?

Er zijn nog wat testcases die ik wil doorlopen. Zo heb ik mijn 2 chromecasts nog niet aangesloten op deze Cube. Daarnaast heb ik geen echte die hard gamers in huis. Hiervoor zal ik een beroep doen op een collega die zich nog even een avondje kan uitleven.
Ongeacht wat hiervan de uitslag is moet ik nu al eerlijk toegeven dat deze Huawei LTE Cube mijn verwachtingen heeft overtroffen. Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan dit doosje.

Er zijn nog 2 nadelen tov de door mij zo geliefde kabel.

  1. De capaciteit op een mobiel netwerk is beperkter dan de kabel. Zo’n doosje in alle huizen van de straat neerzetten zal tot gevolg hebben dat de dichtstbijzijnde mast overvol raakt. Daar worden we nog niet vrolijk van. Koop je dus zo’n kastje, zeg dan niets tegen je buren.
  2. Op 4G heb je (nog) geen onbeperkt data. Voor mij nog wel een showstopper. Je wilt immers niet lastiggevallen worden met allerlei gedoe rondom een bundel die op is.
    Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat operator Nederland deze showstopper gaat laten verdwijnen. Toch? Echt? Wanneer dan?
Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: