Nooit meer foto’s kwijt met online foto opslag – Google vs Flickr

Gelukkig hebben we de foto’s nog! Een uitdrukking die nog waar is ook. Foto’s zijn vaak de enige tastbare herinnering aan bijzondere momenten. Bijvoorbeeld je vakantie. Ga dus niet op reis zonder dat je ervoor hebt gezorgd dat je foto’s niet verloren gaan. In dit artikel bespreek ik twee goede diensten voor online foto opslag die er voor zorgen dat je favoriete foto’s gegarandeerd bewaard blijven.

Online foto opslag: Google vs. Flickr

Ik focus op twee van mijn persoonlijke favorieten, Google Foto’s en Flickr. Hierbij zijn voor mij twee dingen belangrijk:

 1. De dienst moet onderdeel zijn van een groot bedrijf. Zodat bijvoorbeeld het voortbestaan, maar ook de doorontwikkeling van de opslagdienst enigszins gewaarborgd is.
 2. Ik wil niet afhankelijk zijn van een bepaald platform. Dat betekent dat de dienst moet werken, onafhankelijk van welke merk telefoon, tablet of computer ik gebruik.

1. Google Foto’s

Google heeft onlangs een fantastische nieuwe foto-opslagdienst gelanceerd, Google Foto’s. Google pakt groots uit met een prachtige persoonlijke fotowebsite, mooie apps voor iOS en Android en een handige foto uploader voor Mac en Windows die foto’s eenvoudig van je computer naar je veilige Google Foto’s plekje uploadt. Uiteraard heb je een Google-account nodig om gebruik te kunnen maken van deze dienst.

 De Google Foto app

Google Foto’s heeft een app voor iOS en voor Android.
Wanneer je de app voor het eerst gaat gebruiken, vergeet dan niet om goed in te stellen hoe je je foto’s en video’s wilt uploaden naar Google Foto’s. Bij het uploaden verbruik je data. Het is daarom aan te bevelen om de upload-functie zo in te stellen dat je foto’s alleen bij het gebruik van wifi worden geüpload naar Google.
Alle foto’s die je uploadt zijn privé totdat je zelf anders beslist.

De belangrijkste mogelijkheden van de app:

 1. Overzichtscherm met al je foto’s
  Zoals je mag verwachten, zijn je foto’s overzichtelijk beschikbaar. Dat is bij de Google Foto-app ook goed voor elkaar. Je foto’s zijn zowel op datum/tijd of bijvoorbeeld in een zelfgemaakt album altijd terug te vinden.
 2. Het maken en bewerken van albums
  Je kunt meerdere foto’s tegelijk selecteren om in een nieuw of bestaand album te stoppen. Het album kun je vervolgens delen met een link.
 3. Het zoeken is werkelijk geweldig. Ja echt!
  Google maakt gebruik van zeer geavanceerde zoekalgoritmes om het voor jou mogelijk te maken om werkelijk iedere foto terug te kunnen vinden. Zoek op Fiets, Hond, Parijs, Zon, Strand, het maakt eigenlijk niet uit. Google vindt alles.
 4. De assistent
  Google biedt interessante extra mogelijkheden om je foto’s te verrijken. In de instellingen kun je aangeven of Google zelfstandig de kwaliteit van de foto’s mag verbeteren. Mijn ervaring is dat de foto’s in nagenoeg alle gevallen beter worden. Aanrader dus. Daarnaast kun je aangeven of Google automatisch verhalen mag maken van foto’s die bijvoorbeeld op dezelfde dag en locatie zijn gemaakt.  Tot slot pikt Google er spontaan wel eens een foto tussenuit en verbouwt die tot een mooie Auto Awesome-foto. 

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Google Foto’s biedt onbeperkte opslag voor foto’s die zijn gemaakt met camera’s met maximaal 16 megapixel. Geloof me: dat zijn veruit de meesten.
  Mocht je grotere foto’s willen opslaan tegen de hoogst mogelijke resolutie dan heb je gratis 15Gb opslagruimte tot je beschikking. Ruimte bijkopen kan tegen zeer acceptabele prijzen.
 • Prima, rijke webomgeving
 • Goede, snelle overzichtelijke app met veel mogelijkheden.
 • Zowel uploaden via smartphone app als via je PC/laptop. Ook via aparte uploader voor je Mac/PC.
 • Foto’s kunnen automatisch door Google worden verbeterd.

Nadeel:

 • Ik doe mijn best maar ik kan nog geen nadeel bedenken.

2. Flickr, terug van weggeweest

Flickr is na een grote verbouwing helemaal terug van weggeweest. Een prachtige website, een prima app en nagenoeg ongelimiteerde gratis opslag brengt Flickr terug aan de top.
De website toont je foto’s overzichtelijk, via zelfgemaakte albums, gesorteerd op tijd maar ook op bepaalde kenmerken zoals bijvoorbeeld landschappen, architectuur, ondergaande zon en zelfs katten. De sorteringen op kenmerken zijn verrassend goed.

Voor zowel Windows als Apple heeft Flickr een speciale uploader App beschikbaar die je kunt installeren op je PC/laptop. Met deze uploader kun je snel alle foto’s die op je PC/laptop staan uploaden naar albums op Flickr. Superhandig, want hiermee kun je foto’s snel opslaan en ordenen.

De Flickr App

De Flickr app is gewoon erg goed. Daar kunnen we kort over zijn.
Als je de app installeert en je account koppelt dan wordt je gevraagd of je je direct al je foto’s op je telefoon wilt uploaden naar Flickr. Alle foto’s die je daarna maakt worden automatisch geupload. Hierbij kun je kiezen of je automatisch uploaden alleen via wifi wilt doen of ook via het mobiele netwerk.
Alle uploads zijn in eerste instantie privé. Je kunt zelf achteraf beslissen of je een foto of album openbaar maakt.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Maar liefst 1 Tb opslagruimte. Gratis! Geloof me, die ruimte krijg je niet vol.
 • Prima, rijke webomgeving met behoorlijk wat mogelijkheden om foto’s te editen
 • Goede, snelle, overzichtelijke app.
 • Zowel uploaden via smartphone app als via je PC/Laptop via de speciale uploader
 • Foto’s zijn makkelijk deelbaar op social media

Nadeel:

 • Ook hier nog geen nadeel ervaren.

Conclusie

Met deze twee mooie online foto-opslagdiensten hoeft niemand ooit nog foto’s kwijt te raken. Dat is wel duidelijk.

Als ik moet kiezen tussen Flickr of Google, dan is Google Foto’s mijn favoriet. Een nipte overwinning moet ik zeggen.
Een paar puntjes ter verantwoording:

 • Ik merk dat ik Flickr meer gebruik als back-up van mijn foto’s. Google Foto’s gebruik ik veel meer als dagelijkse foto-app waarmee ik experimenteer en waar ik aparte albums mee maak.
 • Ik vind de Google Foto’s app prettiger in gebruik
 • De Google Foto-app voelt completer en fijner aan voor mij en vervangt met gemak mijn standaard foto-app op mijn iPhone.
 • Het zoeken naar foto’s is met Google werkelijk verbluffend. Hierin is Google beter dan Flickr.
 • De Google Foto’s Assistent verrast me. Soms niet de moeite waard, maar meestal erg leuk.

Tot slot drie tips:

 1. Let goed op dat je in de app regelt dat je alleen foto’s en video’s upload via wifi. Zeker in het buitenland.
 2. Maak dagelijks een back-up. Je wilt die ene unieke foto natuurlijk niet kwijtraken.
 3. Lees goed de voorwaarden van beide diensten en beslis voor jezelf of je hiermee akkoord gaat.

Zo, nu kun je met een gerust hart op vakantie! Geniet ervan!

Dit artikel verscheen eerder op de T-Mobile blog

Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: