Welke dagboek app gebruik jij?

Welke dagboek app gebruik jij? De laatste tijd hoor ik die vraag steeds vaker. Blijkbaar zijn dagboek apps populair. Niet heel erg gek natuurlijk want een smartphone is een ideaal apparaat om een dagboek bij te houden, ook wel lifelogging genoemd.
social-media-confusionDagelijks laat je veel ‘sporen’ achter op internet. Je plaats foto’s op Facebook of op Instagram. Je checkt in met Foursquare, stuurt berichten via Twitter of je plaats filmpjes op YouTube. Als je er dan vanuit gaat dat veel van de dingen die je met anderen deelt voor jou belangrijk of waardevol zijn, dan zou het handig zijn als deze momenten automatisch per dag worden verzameld en in je eigen dagboek worden geplaatst. Alles op 1 plek.

De moderne digitale dagboeken doen precies dat. Ze stellen je in staat al deze activiteiten te verzamelen en te sorteren per dag. Vervolgens kun je daar zelf nog dingen aan toevoegen die je niet perse met de hele wereld wilt delen. Dan nog een goede zoekfunctie erbij, slotje erop en klaar.

Voordat ik een smartphone had vond ik dagboeken maar gedoe. Een dagboek bijhouden leek ook vooral een meisjes-ding. Het woord ‘gedoe’ is eigenlijk ook meteen het belangrijkste voor mij. Een dagboek moet geen gedoe zijn. Zeker met de huidige digitale middelen zou een dagboek bijna vanzelf gevuld moeten kunnen worden. In ieder geval met de zaken die je op alle eerder genoemde netwerken toch al deelt.

En toen was er Momento
Ik moet bekennen dat ook ik al enige tijd een dagboek heb. Natuurlijk eentje die mij het minste gedoe oplevert en dus grotendeels automatisch wordt gevuld. De app die ik daar al jaren voor gebruik is Momento. Deze app is in 1 woord briljant. Niet alleen door zijn verbluffende eenvoud maar ook vooral vanwege het feit dat hij zo goed als automatisch mijn dagboekje vult en een uiterst noodzakelijke zoekfunctie heeft om al je escapades van de laatste jaren weer terug te kunnen vinden.

Wat doet Momento?
Eigenlijk heel simpel. Nadat je de app hebt geïnstalleerd kun je bronnen aan de app verbinden. Bronnen zijn andere netwerken, zoals Facebook waar je al activiteiten deelt. De lijst met bronnen is best uitgebreid en wordt ook nog steeds langer. Zo is onlangs een andere favoriet van mij, Moves toegevoegd.
Bronnen die je kunt koppelen zijn:

 • Facebook, inclusief foto’s
 • Twitter, inclusief retweets
 • Instagram
 • Foursquare
 • Moves
 • Flickr
 • YouTube
 • Last.fm
 • Vimeo video’s
 • RSS feeds, denk aan blogs e.d.bronnen

Nu verschilt dit natuurlijk per persoon, maar in mijn geval zijn dit bijna allemaal diensten/bronnen die ik gebruik.
Nadat je deze bronnen hebt gekoppeld haalt Momento automatisch alle activiteiten op en zet ze in Momento, netjes geordend per dag. Terugzoeken van al je herinneringen doe je simpel via de ingebouwde zoekfunctie. Klaar. Geen gedoe.

Natuurlijk biedt Momento je ook de mogelijkheid om naast het automatisch vullen van je dagboek, ook handmatige toevoegingen te doen. Op die manier ontstaat per dag een volledig overzicht van wat je waar hebt gedaan, hoe je je hebt gevoeld, wat je hebt gedacht etc.

Per dag heb je ook de mogelijkheid om:

 • Tekst toe te voegen
 • Mensen te taggen waarmee je die dag hebt doorgebracht of waaraan je hebt gedacht.
 • Tags toe te voegen die kenmerkend zijn voor de betreffende dag.
 • Een plaats toe te voegen
 • Een dag te voorzien van een waardering in de vorm van sterrenfeatures

De Momento app is er helaas nu nog alleen voor de iPhone (iOS) en is ook bruikbaar op de iPad, maar dat laatste is niet optimaal. De iPad app is in ontwikkeling.
Ook claimen de makers al vrij lang dat een Android versie in de maak is. Ik kan niet goed beoordelen of dat zo is en hoe lang het nog duurt voordat een Android versie wordt gelanceerd. De vraag naar en Android versie wordt vaak gesteld in hun forum, maar het antwoord is eigenlijk altijd vaag. Best jammer want deze app is precies wat je nodig hebt om een dagboek bij te houden zonder gedoe en zou het ook op Android goed doen.

Valt er nog iets te wensen?
Zoals bij iedere app zijn er altijd wensen. De belangrijkste voor mij is het design van de app. Al is hij recent een beetje opgefrist vanwege iOS7, toch vind ik dat het nog veel beter kan.
Gelukkig is een geheel nieuwe versie in de maak. Deze nieuwe versie zal ook direct geschikt zijn voor de iPad. Ik kan niet wachten.

Alternatieven voor de Momento
Uiteraard is Momento niet de enige app voor het bijhouden van een dagboek. Een kort overzicht van andere opties:

 1. Day One (alleen iOS)
  Prachtige dagboek app. Ik zal hier later nog een artikel aan wijden. 
 2. Day Journal (alleen Android)
  Eigenlijk de Day One van Android. Kan nagenoeg hetzelfde als zijn iOS broer en kan zelfs Day Journal inhoud exporteren naar Day One. Later hierover meer.
 3. Narrato (Alleen iOS en heet nu Journal)
  Prima dagboek app, maar importeren moet handmatig. Persoonlijk vind ik dat jammer. Ik had het liever andersom. Alles automatisch importeren in mijn dagboek. Iets verwijderen doe ik daarna wel, indien nodig.
Gelegenheidsblogger die schrijft en spreekt over digitalisering, de rol van mensen bij digitale transformatie, employee engagement, community, persoonlijke ontwikkeling, social business en soms over iets anders. Werkt als zelfstandige bij zijn eigen frisse nieuwe kindje, RUUD

3 Reacties

 1. Tom van den Berg
  31 december 2013

  Leuke blog Ruud! Ga Momento ook maar eens downloaden. Een koppeling met sport apps, Runkeeper bijvoorbeeld, zou ook een goede toevoeging zijn.

  Beantwoorden
  1. Ruud Huigsloot
   31 december 2013

   Dank Tom. Zo’n RunKeeper koppeling zijn idd geweldig zijn. Wellicht in de nieuwe versie die ze aan het bouwen zijn. RunKeeper koppelt bijvoorbeeld wel met Withings. Een App voor het bijhouden van gewicht, bloeddruk e.d.

   Beantwoorden
 2. […] Hoe handig is dat dan? Je hoeft er helemaal niets aan te doen, gaat helemaal vanzelf. Al eerder schreef ik over deze app, maar sindsdien is er veel […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: